Levendart kenyér

2023.08.13

Ez a mi bevált receptünk. Miért ez? Mert ropogós a széle és az olívától rendkívül ízleztes. Ja, és szerintem nem lehet elrontani.


Hozzávalók: 500 gramm liszt, 400 ml víz, 7 gramm szárított élesztő, 1,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál só 

A lisztet tálba szitálom, hozzá adom a sót, illetve a langyos vízben feloldott élesztőt. Összegyúrom az alapanyagokat. Egy ragacsos masszát fogok kapni, amit tiszta konyharuhával letakarva hagyok 10 percig pihenni. 

Egy üvegtálba öntöm az olívaolajat és ki is kenem vele azt. A pihentetett tésztát a szélétől indulva felhúzom a közepéhez amíg körbe nem érek. A tésztát éppen ezzel a felével lefele fordítva az olívás üvegtálba teszem és konyharuhával letakarva 30-45 percig pihentetem. Azt fogjuk látni, hogy elkezdett kelni, megjelennek az első hólyagocskák, illetve homogénné válik a tészta. Pihentetés után újra megismétlem az előző hajtogatást, fordítást az üvegtálon belül. Itt már nem kell több olívát hozzá adni.

Az újabb 45 perces pihentetés után jól lisztezett gyúródeszkára borítom a hólyagos tésztát olívás ujjakkal kisegítve a tálból. Az ujjainkkal téglalap alakúra nyomkodjuk óvatosan a tésztát. Ne használjunk nyújtófát, mert a szép buborékokat szétnyomjuk. Hosszanti irányban balról jobbra behajtogatjuk a tésztát 2/3-ig. A maradék 1/3-ot jobbról ráhajtjuk a már behajtott tésztára, majd hosszanti irányból feltekerjük. Ujjainkkal újból nyomkodni kezdjük felülről a tésztát, illetve kézzel hosszúkás formára nyujtjuk, igazgatjuk. Ha elértük a kívánt hosszúságot, megcsavarjuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Előmelegített, légkeveréses sütőben sütjük 20 percig 100 fokon, majd 140 fokon fél óráig, illetve az utolsó 5-10 percben 180 fokon ropogósra fog sülni az alja is. Mi így szeretjük. Rácsra kiveve hideg vízzel megkenjük a tetejét és hagyjuk teljesen kihűlni. Konyharuhában, vagy kenyérzsákban tárolva több napig finom marad.