Ruthje

2023.11.19

Kimondottan ökológiai termesztésre nemesítette ki ezt a paradicsomot Ulrike Behrend 1996-ban Németországban. Nemesítésénél a kimagasló íz és a gombás betegségekkel szembeni ellenállóság volt a fő szempont. Jól érzi magát az alacsonyabb tápanyagtartalmú talajon is, bár azt tudnunk kell, hogy a paradicsomok általában erősen káliumzsarolók.

A gyümölcsöket érdemes sokáig a növényen hagyni, egészen addig, amíg teljesen meg nem színeződnek, a bogyók zöld talpa egészen meg nem pirosodik. Nagyon jól tárolhatóak, utólag is beérnek. Az ellenálló képességüknek köszönhetően egészen a novemberi fagyokig szedhető.

Féldeterminált, mi karó mellett két méteresre neveljük, kacsoljuk.

Két fajta paradicsomot, a ruthje-t és a matina-t szoktuk az év során többször vetni. Az idén július végén palántáztunk ki néhány kicsi tövet mindkettőből. Óriási termést nyilván már nem adnak, de az erős gomba elleni rezisztenciájukból fakadóan az első fagyokig tudunk róluk jóízű paradicsomokat begyűjteni. Az idei évben, 2023-ban, november 18-án szedtük le az utolsó gyümölcsöket.

Ha csak egyfajta paradicsomot termeszthetnénk, biztosan a ruthjét választanánk, már csak az íze miatt is. Ebben a paradicsomban egyszerre van meg az édesség és a savasság, mégpedig tökéletes egyensúlyban.